En av höjdpunkterna – laborationsvecka i Härnösand

Under vecka 12 genomförde D23:orna sin obligatoriska laborationsvecka i Härnösands Energitekniska Aréna/HETA, som är en utbildnings- och träningsmiljö för energi och industri.

Veckan genomförs på våren det första året i utbildningen till Drifttekniker – Processoperatör, som en del i kursen Processtyrning. Det handlar om att få öva praktiskt på olika moment och att få se utrustning utanför klassrummets teoretiska miljö. Att få klämma, känna och testa ökar förståelsen markant.

Under laborationerna får de studerande bland annat manövrera pumpar, kontrollera värmeförluster i plattvärmemväxlare samt mäta tryckökning och axeleffekt på fläktar.

Vi frågade Malin Bäckström, utbildare och Yh-ansvarig hos oss på Creando, om hennes uppfattning kring nyttan med laborationsveckan:

– Laborationsveckan i Härnösand är för mig höjdpunkten under utbildningen. De studerande har då nästan slutfört sitt första år och får omsätta den teoretiska kunskap de har samlat på sig till verkliga driftsituationer. Alla får ett kvitto på sin egna utveckling hittills under utbildningen. Under denna vecka är det många polletter som trillar ner och självförtroenden växer, vilket ökar motivationen och drivet för att i slutänden bli en bra drifttekniker/processoperatör.

Therese Dahlberg Iggesund är en av de studerande som deltog i laborationsveckan i Härnösand.

Hur upplevde du labbveckan?

– Jag tycker labbveckan var otroligt rolig! Att testa saker man hittills bara lärt sig teoretisk gjorde att man fick en helt annan helhetsbild om vad man kommer jobba med senare.

Var det något som var extra positivt?

-Att båda studieorterna (Sundsvall och Piteå) var på plats var kul, att vi fick ses på riktigt allihopa.

Senaste nytt