Moa Hedström, drifttekniker på Skellefteå Kraft och tidigare elev på Creando

Moa Hedström jobbar som drifttekniker på Skellefteå Kraft. Hon är även en av deltagarna i TV-serien Högspänning som sänds på TV3 och som går att streama på Viaplay. Moa är en före detta elev hos oss på Creando och vi fick äran att ställa några frågor till henne för att bland annat höra mer om vad hon tycker om vår utbildning och hur det är att jobba som drifttekniker.

Hur var det för dig att studera hos Creando?

“Det var lite läskigt i början att börja plugga igen, men med tiden var det för det mesta jäkligt roligt! Jag hade dock mina dippar då jag kände för att ge upp men alla på Creando gjorde sitt yttersta för att fånga upp mig och hjälpa mig, vilket lett till att jag är där jag är idag, något som förmodligen inte hade varit möjligt om jag valt en annan utbildningsform.”

Var det svårt att få en anställning efter avslutade studier?

“Verkligen inte. Jag fick jobberbjudande från 5 olika företag innan jag ens var klar med utbildningen. Sen hade jag mycket tur när jag fick min anställning som drifttekniker på Skellefteå Kraft då det är enormt liten personalomsättning där, då vi har det så bra”

Vad är det bästa med ditt jobb?

“Variationen samt att ingen dag behöver vara den andra lik! Det är även ett enormt bred och stor bransch och man kan klättra hur långt man vill i karriären. Sen kan man fördjupa sig i så många olika saker då kraftvärmeproduktion är så komplext. Sen är en av de största delarna i jobbet problemlösning vilket jag älskar, man har aldrig tråkigt på jobbet och det finns ALLTID nya saker att lära sig.”

Kan du rekommendera utbildningen och varför i så fall?

“Jag kan absolut rekommendera den. Creandos mål är att alla som tagit sig in på utbildningen också ska klara den. Oavsett vem du är eller vart du kommer ifrån vilket jag tycker är så otroligt viktigt och något fler utbildningar borde anamma. Sen är det jättebra med väldigt mycket praktiskt, det lämpar sig bra för den lär genom att göra.”

Finns det något speciellt du har tagit med dig under din tid som studerande hos Creando?

“Min tid som student hos Creando var delvis kämpig såklart men också två av de roligaste åren i mitt liv. Alla arbetsplatser man fått besöka, allt man fått lära sig, alla nya vänner för livet som man har fått, alla roliga ”inneveckor” tillsammans. Det är helt klart ett minne för livet och bland det största och viktigaste jag gjort i mitt liv.”

Vad har du haft mest användning av från utbildningen i din anställning?

“Tack vare att utbildningen innebär många praktiska moment och laborationer så har man fått se och prova många saker som det verkliga arbetslivet som drifttekniker innebär. Som tillexempel typer av pumpar och ventiler, fläktar, lager och motorer. Men även det teoretiska, det mesta jag läser av på våra styrskärmar kunde jag redan när jag började jobba då jag lärt mig symbolers betydelse genom utbildningen.”

Hur upplever du stöd och engagemang från Creandos personal?

“Stödet är enormt! Jag upplever starkt att Creando anpassar sitt lärosätt efter individen och är mån om att alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar, ska klara utbildningen. Detta påverkar dock inte kvalitén på utbildningen utan alla som tar examen har de kunskaper som krävs för det.“

Högspänning

Högspänning är en realityserie som sänds på TV3 och Viaplay. Den görs i samarbete med Vattenfall och Skellefteå Kraft . Syftet med serien är att marknadsföra branschen genom att visa dess olika yrken för att få fler intresserade av att jobba inom energisektorn.

Senaste nytt