Från Studier till Arbetsliv: D22:ornas Examen i Sundsvall och Piteå

I mitten av maj tog D22:orna i Sundsvall och Piteå sin examen. De redovisade sina examensarbeten, fick sina utbildningsbevis och vi skålade tillsammans i alkoholfritt bubbel. Det är en speciell känsla att efter två års heltidsstudier äntligen vara färdigutbildad. Elin Koson från Hallstavik är en av de studerande. Hon berättar om hur hon upplever att utbildningen levt upp till hennes förväntningar.

– Mer än förväntat. Alla kluriga stunder när vi har försökt lära oss att räkna till alla praktiska läromedel har hjälpt mig att växa som person och lärt mig att förstå mig på vad en drifttekniker/ processoperatör egentligen är.

Elin Koson mottar sitt utbildningsbevis av läraren Malin Bäckström

Elin Koson mottar sitt utbildningsbevis av läraren Malin Bäckström.

Att plugga på distans kan ibland upplevas lite ensamt. Elin berättar om stödet hon fått ifrån personalen på Creando och menar att alla lärare på ett bra sätt när hon suttit hemma och stött på problem.

– Jag fick svar fort på mejlen och om det var en mer avancerad fråga fick jag videochatta med en lärare. Sen är det så att vi alla är människor och livet kan förändras fort. Jag är otroligt tacksam att lärarna har den förståelsen och att de då kan hjälpa till när det behövs.

Det Elin vill skicka med till höstens omgång av studerande är att våga ställa frågor och att ha tålamod. Det finns inga konstiga frågor och när det gäller industrin så kan mycket vara svårt att förstå på en gång, men hon menar att om man fortsätter läsa och ställa frågor så knäcker man till slut koden.

I slutet av utbildningen skall de studerande genomföra ett projekt som ett avslutande moment. Det genomförs i nära samarbete med ett företag och de studerande utgår från en problemställning som är relevant för processindustrin. Malin Bäckström som är utbildare och Yh-ansvarig på Creando anser att examensarbetet får de studerande att utveckla sin kompetens i yrkesrollen.

– När de studerande redovisar sina examensarbeten blir det så tydligt för mig som lärare hur mycket de utvecklats under dessa två år. Det är med trygga händer och stolthet och värme i hjärtat som jag skickar ut dessa drifttekniker/processoperatörer i arbetslivet och en ny karriär.

Elin Koson genomförde sitt examensarbete på Holmens pappersbruk i Hallstavik. Hennes arbete handlade om optimering av brukets slampressar för att uppnå en så bra torrhalt på slammet som möjligt. Elin tyckte att det mest intressanta med projektet var slammet i sig.

– Det kanske låter knasigt. Men varför det var det mest intressanta beror på att ett enkelt litet slam kan bete sig på så många olika sätt beroende på dess förutsättningar.

Elin Koson redovisar sitt examensarbete.

Elin upplever att hon fått mycket hjälp ifrån företaget, både när det gällde att ta fram förslag på vilket examensarbete hon skulle genomföra och sedan under hela projektets gång. Hon fick sitta med ingenjören för att kunna få riktvärden på inställningar i operativsystemet. Operatörerna hjälpte henne genom att visa och förklara vad som händer med pressarna och runt omkring pressarna.

– Jag hade också turen att få jobba nattskift med en mediaoperatör, Figge. Han satt med mig på nätterna och hjälpte mig så att jag kunde förstå mig på hur allt fungerade. Han var duktig på att förklara hur slammet skulle se ut och hur vi troligen på bästa sätt skulle ta oss dit. Dessa stunder med honom var guld värda då jag fick en bra kunskap om pressarna innan jag skulle utföra mitt arbete.

Holmen har anställt Elin på ett sommarvikariat som mediaoperatör i Hallstavik. Det är starten av hennes karriär inom yrket och som hon själv beskriver det: ” Det är en början på nya äventyr.”

Elin Koson, privat bild.

Vi frågar slutligen Elin om hon har något som hon vill tillägga kring utbildningen till Processoperatör – Drifttekniker hos Creando och hon svarar oss med ett litet leende.

– Jag vill tillägga att denna utbildning har varit bra och jag har fått mycket kunskap. Trots att jag dagligen brottas och bråkar med min dyslexi så har lärarna hjälpt mig och lyssnat på mig. Tillsammans har vi tagit fram det som passade för just mig. Var inte rädda att fråga och be om hjälp. Alla behöver hjälp på olika sätt för ingen är perfekt!

Senaste nytt