Daniel Kagovere – Processoperatör på Holmen

Daniel Kagovere från Njutånger utanför Hudiksvall arbetar som operatör vid fastbränslepannan och sodapannan på Holmens bruk i Iggesund. Där tillverkar man massa och premiumkartong. Daniel tog examen från Creandos yrkeshögskola 2017, och vi har fått chansen att ställa några frågor till honom om utbildningen och hur det är att arbeta som processoperatör på ett bruk.

Studierna på Creando

Många undrar hur det är att studera på Creandos utbildning, och när vi frågar Daniel om hans erfarenheter svarar han kort och gott:

– Det passade mig väldigt bra. Utbildningen är på distans, vilket möjliggjorde att jag kunde arbeta lite extra och slippa förlita mig helt på CSN.

Creandos utbildning sker alltså på distans i ett nära samarbete med företag inom processindustrin. Det passar den som är intresserad av teknik, kemi och problemlösning. På bara två år ger utbildningen värdefulla kunskaper och färdigheter inom processkemi, energiteknik, styr- och reglersystem och processtyrning. Man studerar även förebyggande underhåll, projektledning och arbetsmiljö. En viktig del av utbildningen är fokus på medarbetarskap och eget ansvar, vilket är avgörande för arbete på en produktionsenhet inom industrin.

Daniel var sugen på att prova något nytt, tidigare har han arbetat som lifttekniker på olika skidanläggningar. Han hade hört att det var lätt att få jobb efter Creandos utbildning, och därför valde han just den. När vi frågar om han kan rekommendera utbildningen till andra svarar han snabbt:

– Det kan jag verkligen göra! Jag lärde mig mycket som jag har användning för i mitt jobb.

Hans bästa tips till nya studerande är att de ska härda ut med matematiken, som kan vara lite tuff, speciellt om det var många år sedan man studerade ämnet. Lärarna på Creando ser dock till att stötta och hjälpa till om det behövs. Daniel fortsätter:

– Och när ni kommer ut på LIA (lärande i arbete), försök att sätta er in i processen, fråga och lär er så mycket som möjligt. Visar man att man är villig att lära sig så ser folk det, och de som anställer får reda på det.

Det som Daniel har haft mest nytta av från utbildningen i sitt arbete är förståelsen för hur reglerkretsar fungerar och hur de påverkar varandra.

– Detta har hjälpt och hjälper mig dagligen förstå varför vissa regulatorer beter sig på ett visst sätt i vissa lägen.

Att arbeta som operatör är ett varierande jobb och det innehåller både teori och praktiska moment. Under det första året på Creandos utbildning läser man kurser som ger den grundkunskap som behövs i all processindustri. Under det andra året specialiserar man sig mot antingen värmeproduktion, skogsindustri eller kemisk industri.

Arbetslivet som processoperatör

Daniel fick ett upplärningsvikariat på 10 månader hos Holmen innan han ens hade avslutat sina studier, vilket är vanligt för Creandos elever. Samtliga som tog examen i maj 2024 har fått jobb eller sommarjobb under eller efter utbildningen. Det finns även många karriärmöjligheter för operatörer, berättar Daniel. Många på hans arbetsplats har gått från operatör till bland annat driftledare, tekniker och ingenjörer.

Det bästa med operatörsjobbet tycker Daniel är ledigheten. Skiftgången möjliggör längre ledigheter, vilket han tycker väger upp för alla helger, nätter och röda dagar man arbetar. Vi frågar Daniel om han skulle rekommendera yrket till människor han känner.

– Ja, klarar man av att arbeta nätter och julaftnar med mera, och att det ibland kan bli lite långtråkigt, så väger fördelarna upp. Jobbet ger bland annat längre ledigheter, bra lön, bra förmåner, god arbetsmiljö, ett bra fackförbund och bra förutsättningar för pensionsavsättning.

Creandos utbildning innehåller många praktiska inslag i samarbete med flera branscher inom processindustrin. Det ger värdefulla kontakter och praktiska erfarenheter som gör en väl förberedd för ett kommande yrkesliv. Daniel utförde sin första LIA på Akzo Nobel i Sundsvall och övriga på Holmen i Iggesund, vilket alltså ledde till en anställning.

Med sin kombination av teori och praktik samt starka samarbeten med industrin, erbjuder Creandos utbildning en stabil grund och goda framtidsutsikter för alla som är intresserade av att bli processoperatörer. Daniel Kagovere är ett levande bevis på de möjligheter som utbildningen kan öppna.

Senaste nytt